Predsednički izbori 2022. i kandidatkinje-razgovor sa KOMS-om

Razgovaramo o predsedničkim izborima 2022. godine i o kandidatkinjama. Kako KOMS komentariše izborni proces?

Prošle, a i ove, godine svedočili smo velikom interesovanju javnosti za položaj žena u našem društvu.

Žene, kako u svetu pa tako i u Srbiji, prošle su dug put od osvajanja jednakih prava koje su posedovali i muškarči. 1945. godine je ženama u Srbiji dato pravo glasa, međutim realno govoreći prvi višepartijski izbori održani su tek 1990. godine. Na tadašnjim predsedničkim izborima kandidovala se i Ljiljana Čojgić – prva kandidatkinja na predsedničkim izborima u srpskoj istoriji. Istupila je ispred grupe građana, a sveukupno ostvarila je nezavidan rezultat od 0.07 posto glasova. Nakon neuspešnog pokušaja da postane predsednica tadašnje Jugoslavije, kasnije se posvetila poeziji i nije se više bavila politikom. Završila je Filozofski fakultet u Beogradu. Trideset i dve godine kasnije, opet smo svedočili predsedničkim izborima. Naravno, danas se Predsednik (odnosno Predsednica Republike, no kako Ustav koristi reč u muškom rodu, to će biti korišćeno i u ostatku teksta kada uopšteno govorimo o ovom položaju) bira po novom Ustavu, ali to trenutno nije važno.

U predsedničkoj trci 2022. kandidaturu su najavile tri žene.

Ko su one? RIK je ozvaničio tri kandidatkinje: Milicu Đurđević Stamenovski, Branku Stamneković i Biljanu Stojković. 

Milica Đurđević Stamenkovski (5) je diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a stranka ispred koje nastupa „Srpska stranka – Zavetnici“ na dosadašnjim izborima nije uspela da pređe cenzus i uđe u niti jedan saziv Narodne skupštine. Na izborima je osvojila 4.24 posto glasova (podaci RIK-a, 97.96 posto obrađenih podataka). U svojoj izjavi za medije nakon privaćene kandidature, ističe kako je ona najmlađi predsednički kandidat. U svojoj izjavi, naglašava da se izbori ne moraju svoditi na izbor između Ane Brnabić (koja je članica Srpske napredne stranke i trenutka Predsednica vlade) i Marinike Tepić (prva na listi koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“).

Izvor: Facebook/ MilicaDjurdjevicZavetnici

Zanimljiva činjenica o Đurđević Stamenkovski jeste što je aktivna i na TikToku pod imenom milicazavetnici. Tamo često kači isečke iz svojih gostovanja u raznim emisijama, a skladno i sa programom stranke koju zastupa često se govori o tzv. „nacionalnim temama“ poput Kosova i Metohije, NATO-a, Evropske unije i tako dalje. Ono što je zanimljivo jeste da je TikTok kampanja svakako jedna novina koja nas je pogodila, mada je ovo bilo primećeno i prošlih godina – čini se da su opšti izbori 2022. skroz pokazali moć društvenih mreža u sticanju popularnosti kod glasača. Dokaz za to jeste da su i neki drugi političari posegli ka kratkim tiktok klipovima kao metodom političkog marketinga.

Branka Stamenković (3) nastupila je ispred političke stranke Dosta je bilo, te koalicije „Suverenisti“. Na izborima je osvojila 2.03 posto glasova (podaci RIK-a, 97.96 posto obrađenih podataka). Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, nakon srednje škole i različitih vidova radnog angažovanja „krajem devedesetih godina prošlog veka otisnula [se] u preduzetničke vode“. Diplomirala je u Velikoj Britaniji na Triniti Sent Dejvid univerzitetu na studijama Kulturološke astronomije (proučavanje primene verovanja o zvezdama na sve aspekte ljudske kulture) i astrologije kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji. Najupečatljivije pojavljivanje na društvenim mrežama Stamenković jeste verovatno ono sa Fejsbuka, gde je govorima u Narodnoj skupštini prikupila na stotine hiljade pregleda (naprimer, govoreći o tome koliko košta novogodišnja jelka u Beogradu). Suverenisti, ispred kojih Stamenković ulazi u predsedničku crtu, su prethodnih godina ulazili u sastav Narodne skupštine, međutim na poslednjim nisu.

Izvor: Facebook/ Dostajebilo

Stamenković ističe da će predsedničkoj funkciji pristupiti sa  “velikim osećajem odgovornosti i ozbiljnosti, potpuno svesna težine zadatka“, a da će “predstavlja[ti] Srbiju i svoj narod“. Kako ističe nedeljnik Vreme, „pripada onom društvu političara čija je fakultetska diploma sporna.“ Postavlja se pitanje kako je postdiplomske studije upisala pre završenih osnovnih. Na svom Tviter nalogu za sebe ističe da je „Krugolina Borup, Majka Hrabrost, Kraljica retrogradnog Merkura“ te „Žena iz naroda“.

Na kraju, profesorka Biljana Stojković (2) je široj javnosti poznata kao jedna od istaknutijih profesorki Univerziteta u Beogradu koji su izrazito društveno aktivni, a od nedavno i politički. Na predsedničkim izborima je osvojila 3.21 posto glasova (podaci RIK-a, 97.96 posto obrađenih podataka). Predaje na Biološkom fakultetu UB na Katedri za genetiku i evoluciju. Na predsedničke izbore istupa ispred liste MORAMO!. Istiće da će zastupati „ustavni patriotizam, umesto primitivnog nacionalizma koji nas tera samo u mržnju“. 

Izvor: Twitter/ pajaoliver

Do nedavno je široj javnosti bila poznata i kao jedna od članica Skupštine slobodne Srbije, što je bila neka vrsta političke platforme koja je okupljala kako intelektualce, istaknute pojedince pa i građane. Nastupa ispred koalicije „Moramo“ koja u javnosti važi za grupaciju leve političke orijentacije, sa izrazitom „zelenom agendom“, te su bili veoma aktivni tokom nedavnih protesta protiv Rio Tinta. Koalicija „Moramo“ važi za koaliciju koja je najbliža urbanim mladim glasačima, posebno u velikim gradovima. Ne da(vi)mo Beograd koja čini glavnu okosnicu koalicije je poznata po aktivizmu te uličnim akcijama u Beogradu, a tokom pandemijskih zaključavanja su organizovali i proteste „Bukom protiv diktature“. 

Pitanja na koja smo tražili odgovor


Upiti za odgovore na sledeća pitanja poslati su svim PR službama koalicija nekoliko dana pre izbora, ali odgovori nisu stigli. Pitanja koja su poslata:

  1. Sa obzirom na ulogu Predsednika Republike u ustavnom okviru, kakav stav biste vi zauzeli u odnosu na položaj mladih u Republici Srbiji?
  2. Kakav stav bi Srbija trebalo da zauzme u vezi sa odlaskom mladih u inostranstvo?
  3. Šta mislite o srpskom obrazovnom sistemu i da li mislite da nešto treba menjati?
  4. Kako Vaša platforma vidi položaj mladih, da li su Vam i oni ciljna grupa i očekujete li podršku u vidu glasova od mladih glasača?

Pitanja su upućena: koaliciji MORAMO, Suverenistima i Zavetnicima.

Šta je KOMS odgovorio?

Upit sa pitanjima o vezi ovog izbornog procesa poslali smo i Krovnoj organizaciji mladih Srbije, kao najvećem legitimnom predstavniku mladih Srbije na institucionalnom nivou. Na naša pitanja odgovarala je Milica Borjanić, programska menadžerka. 

1. Kako Krovna organizacija mladih Srbije vidi predstojeće izbore? Organizovali ste kampanju gde mladi mogu da, na vašem sajtu, provere kom kandidatu i političkoj opciji su najbliži – da li mislite da ćete tako povećati izlaznost na izbore kod mladih?

Kao jedna od važnih vrednosti koju KOMS zastupa je aktivno učešće mladih u društvu. U okviru monitoringa izborne kampanje koji sprovodimo, nalazi se i edukativna kampanja namenjena mladima, kroz koju želimo da doprinesemo tome da se mladi upoznaju sa nekim naizgled dosadnim, administrativnim procedurama koje nisu teške za prevazilaženje – pa smo tako u toku kampanje imali postove koji objašnjavaju kako izgleda važeći glasački listić, kako glasati iz inostranstva ili van svog rodnog mesta (tj. mesta prebivališta), šta uraditi ukoliko su sprečeni da izađu na biračko mesto i slično.  

Igrica se pokazala kao još jedan zabavan, a edukativan način da se mladi informišu i provere koja politička opcija je najbliža njihovim uverenjima – što vidimo iz toga da je preko 12.000 ljudi odigralo igricu, što je zaista fascinantan broj. 

2. U okviru Vašeg rada sa mladima, kako su vaša iskustva koja se tiču političke participacije?

KOMS zastupa stav da su participacija i uključivanje mladih u procese donošenja odluka najvažniji, odnosno ključni mehanizmi za poboljšanje položaja mladih u Srbiji. Kroz višegodišnja redovna istraživanja koja KOMS sprovodi, mladi su ukazali da nemaju visok stepen uticaja na donošenje odluka, osećaju se zanemareno od političkih subjekata, institucija i drugih relevantnih aktera. Iz tog razloga KOMS kontinuirano radi na poboljšanju ovog stanja, kroz zagovaranje aktivnog učešća mladih, obezbeđivanjem mehanizama koji bi to omogućili (poput Saveta za mlade ili Kancelarije za mlade).

3. Organizovali ste seriju razgovora mladih sa premijerkom ali i ostalim institucijama, kakva je po Vama uloga Predsednika Republika, a što se tiče položaja mladih –  kakvu ulogu bi budući Predsednik, odnosno Predsednica, mogla igrati?

Kao i sve institucije u državi, Predsednik/ca Republike ima veoma važnu ulogu u adresiranju problema ove ciljne grupe kao i zajedničkom zalaganju za unapređenja položaja mladih. 

Izvor:

https://www.danas.rs/vesti/politika/sest-zena-kandidata-za-27-godina/

https://www.zavetnici.rs/milica-djurdjevic-predala-kandidaturu-za-predsednika-srbije/

https://www.zavetnici.rs/rik-proglasio-kandidaturu-milice-djurdjevic-spremamo-se-za-drugi-krug/

https://rs.n1info.com/izbori-2022/predsednicki-izbori/rik-zrebom-odredio-raspored-kandidata-za-predsednika-na-izbornom-listicu/

https://dostajebilo.rs/predsednistvo/

https://www.vreme.com/vesti/predsednicka-kandidatkinja-branka-stamenkovic-kraljica-retrogradnog-merkura/