O projektu

O projektu

ymh-logo

Smatra se da razvoj medijske pismenosti predstavlja jedan od glavnih alata za jačanje medijskog pluralizma i kvaliteta medijskog sadržaja, te je samim tim jedan od ključnih temelja za demokratizaciju i razvoj građanskog društva i socijalne kohezije. To je posebno bitno u kontekstu regiona Zapadnog Balkana gde u medijsko-političkoj svakodnevici dominira šarenoliki i često neuhvatljivi medijski pejzaž u kome primat uzima tabloidno novinarstvo i proizvodnja lažnih vesti.
Mladi danas moraju biti “kognitivno opremljeni” da se suprotstave izazovima koji mogu direktno ugroziti poželjne i pozitivne procese prepoznavanja i izgradnje zajedničkog kulturnog prostora, podizanja nivoa društvene kohezije i međukulturalnog dijaloga, kao i direktnih saradnji između društvenih aktera zemalja u regionu.

 

Celokupan projekat, koji je Nova Iskra započela u julu 2020. godine, u saradnji sa organizacijom INTERA iz Mostara, ima za cilj da na zanimljiv, interaktivan i koristan način mladima uzrasta od 16 do 22 godine pomogne da bolje razumeju različite i mnogobrojne poruke koje do njih dolaze putem medija i interneta. Projekat se sastoji iz dva modula, obuke iz oblasti medijske i digitalne pismenosti i zajedničkog rada na izradi medijskog sadržaja.

 

Želimo da gradimo kapacitete koje će mlade osnažiti u skladu sa “anti-rumours” strategijom (istaknute u okviru programa “Interkulturalni gradovi” Saveta Evrope), čiji je cilj da se podigne svest o važnosti suprotstavljanja predrasudama i glasinama koje narušavaju i ugrožavaju pozitivne interakcije i društvenu koheziju, i koje su često zasnovane na diskriminatorskim stavovima. Posvetiti se ovom problemu u kontekstu mladih posebno je važno ukoliko želimo da prevaziđemo brojne navedene stereotipe i predrasude, i težimo očuvanju zajedničkog kulturnog prostora koji zemlje i društva regiona svakako dele, kao i izgradnji pozitivnih, konstruktivnih i otvorenih društava.

 

Iako je projekat formalno završen u februaru 2021. godine partneri će nastaviti da razvijaju platformu kao mesto za razvijanje kreativnosti kod mladih, međukulturnog dijaloga, kritičke misli i neformalnog obrazovanja, u cilju unapređenja medijske i informacione pismenosti.