Zbog čega romski učenici često odustaju od obrazovanja?

Intervju s Marinom Simeunović, pravnicom, aktivistkinjom i članicom Romskog pokreta

Zbog čega romska deca imaju poteškoće u školi, zašto često odustaju od obrazovanja i šta je potrebno promeniti kako bi im se pomoglo na njihovom obrazovnom putu? U okviru projekta Youth Media Hub, razgovarali smo s Marinom Simeunović, pravnicom, aktivistkinjom i članicom Romskog pokreta, koja je podelila svoje mišljenje i podatke o položaju Roma i Romkinja u obrazovanju. 

Loši životni uslovi uzrok visoke stope neobrazovanosti 

Marina smatra da su loši životni uslovi veliki problem romske dece pri školovanju, jer ih oni stavljaju u neravnopravan položaj s drugom decom. Navodi da istraživanja pokazuju da svako deseto romsko domaćisntvo živi u nehumanim uslovima, a da 4 posto živi u opasnom okruženju. Takođe, 54 posto domaćinstava nema kupatilo, a nešto više od 14 posto nema struju. Dodaje i da svaka osoba ima 0,63 sobe, odnosno da u svakoj sobi živi najmanje dva člana romskog domaćinstva. U odnosu na te podatke, smatra Marina, broj romske dece u obrazovnom sistemu u Srbiji je sjajan. 

Obostrana distanca: “Treba da se otvaramo jedni ka drugima” 

Istraživanje Centra za proučavanje etniciteta iz Beograda pokazalo je da je etnička distanca obostrana, to jest da i Romi i neromi podjednako ne žele da budu okruženi onim drugima. Marina dodaje i da čak 70 posto Roma i Romkinja živi u izolovanim zajednicama u specifično romskim naseljima. Ona smatra da su razlozi za to loša iskustva i strah, ali da je to loše i da treba da se otvaramo jedni ka drugima jer samo tako možemo napraviti promenu. 

Ceo intervju možete pogledati u video polju iznad.